Algemene Informatie

Wanneer je training wilt komen volgen, is het handig wanneer je eerst even onderstaande info doorneemt.

1. Wie kan er meetrainen?

Atleten van 5 jaar tot en met 13 jaar behoren tot de jeugd. Deze jeugdatleten worden in 4 categorieën ingedeeld. Het geboortejaar bepaalt tot welke categorie je behoort.

  • Kangoeroes : geboren in 2012 en 2011
  • Benjamins : geboren in 2010 en 2009
  • Pupillen : geboren in 2008 en 2007
  • Miniemen : geboren in 2006 en 2005

2. Wanneer trainen we?

De trainingen worden gezamenlijk voor de 4 leeftijdscategorieën gegeven, tweemaal per week:

  • Woensdag van 17.30 uur tot 19.00 uur. KAN trainen van 18:00 uur tot 19:00 uur.
  • Vrijdag van 17.30 uur tot 19.00 uur. KAN trainen van 18:00 uur tot 19:00 uur.

Verder is er ook een extra training voor de miniemen en dit op zaterdag van 13.00 uur tot +/- 14.30 uur. Trainster Karen neemt hier een groepje miniemen en cadetten om hen wat specifiekere training rond spurt en horden te geven.

Je hoeft niet alle trainingen mee te doen. Sport is belangrijk, maar het is geen ramp als je eens een training mist omdat je veel (huis)werk hebt.

Om mee te komen doen, volstaat het om op woensdag of vrijdag even langs te komen, binnen te springen in onze kantine en het jeugdsecretariaat zal alles aan jullie uitleggen.

3. Hoe trainen we?

De kinderen leren op een speelse manier kennismaken met alle disciplines van de atletiek. Er wordt voornamelijk getraind op de drie basisprincipes van het bewegen: lopen, springen en werpen.

De jeugdatleten leren verder de basistechnieken van de vele kampnummers: verspringen, hoogspringen, kogelstoten, discuswerpen en speerwerpen (hockeybalwerpen voor benjamins en pupillen). Zij werken aan hun snelheid voor de spurtnummers (waaronder ook de aflossingen en de hordeloop) in de vorm van reactieoefeningen. Maar ook het trainen van uithouding komt regelmatig aan bod.

Uiteraard zijn de trainingen ook gericht op de ontwikkeling van lenigheid en algemene conditie. We proberen ook basisvaardigheden, zoals balvaardigheid en eenvoudige turnoefeningen, in onze trainingen te steken.

4. Hoe gaat het dan verder na de jeugd?

Wij besteden ook voldoende aandacht aan de doorstroming van de jeugd naar de hogere categorieën. Immers, vanaf de hogere categorieën kan de atleet kiezen om zich te specialiseren in een specifieke atletiekdiscipline. Zo zorgt de club voor een goede begeleiding van de overstap van de tweedejaarsminiemen naar de eerstejaarscadetten: we hebben een peter/meter-project gestart. Sommige jeugdtrainers nemen een aantal kersverse cadetten onder hun vleugels; ze informeren hen over de disciplines en de disciplinetrainers, maken mee schema's op als de atleten verschillende disciplines willen combineren, gaan mee naar de eerste training, ... en uiteraard kan je bij hen terecht met al je vragen.