Brons voor Janne Bicker op het BK veldlopen, nét niet voor Louis Vanroy!

Een prachtige overzichtelijke omloop in het park van Laken was op zondag het decor voor de Belgische veldloopkampioenschappen. De vrieskou maakte dat de omloop voor het grootste stuk hard lag, maar de ijzige wind en de opeenvolging van hellingen maakten het voor de deelnemers toch behoorlijk lastig lopen. 9 ABES-deelnemers schreven zich in voor het bijna sluitstuk van deze wintercampagne.
4 cadetten beten de spits af. In de reeks cadetten meisjes °2004 maakten Noor Vanhove en Meryem El Mousati er een mooie onderlinge strijd van die in het voordeel werd beslecht van de meer ervaren Noor die 40e werd, Meryem volgde op korte afstand op een 45e plaats.
Bij de cadetten jongens 1 deelnemer in elke reeks. Flor Hendrix (°2004) en Louis Van Gils (°2003) liepen beiden een mooie wedstrijd die hen respectievelijk naar een 36e en 29e plaats bracht.
Dan was het de beurt aan scholier °2002 Janne Bicker die door haar recente Vlaamse titel mede tot de podiumkandidaten behoorde. De zware omloop en lange afstand (3600m) maakten dat het in de eerste ronde een afwachtende race werd, met Janne die nooit buiten de top 3 liep. In de 2e ronde werd de grote koproep uitgedund tot een kransje favorieten waaronder nog steeds Janne. In de laatste ronde versnelde de favoriete die nog 1 atlete in haar spoor meenam, waardoor Janne even moest passen. In de laatste reeks hellingen werd ze nog gepasseerd waardoor het er even op leek dat het een ondankbare 4e plaats zou worden, maar Janne beet zich vast en samen met het Waalse meisje kon ze de 2e atlete in de wedstrijd in de lange laatste rechte lijn terugpakken. Het werd een zeer lange prangende sprint waarin Janne maar nét de duimen moest leggen voor de Waalse, maar toch zo een bronzen medaille op haar palmares kon bijschrijven. Na vele jaren waarin het steeds op het BK niet goed lukte, nu een eerste Belgische medaille in het veldlopen ! Als kers op de taart verzekerde Janne zich ook van haar eerste eindwinst in de Winterspike !
Ook in de volgende wedstrijd bij de scholieren jongens °2002 hadden we met Louis Vanroy opnieuw een medaillekandidaat aan de start. En Louis toonde ook zijn klasse door van in het begin zeer alert mee te schuiven met de beteren in de wedstrijd.
Toen de Somalische atleet en topfavoriet van KKS een versnelling plaatste, moest de rest waaronder Louis passen. Meer nog, even later moest Louis ook lossen bij nummer 2 en 3 in de wedstrijd. Hij vocht nog voor alles wat hij waard was, maar hij kreeg het gat niet meer gedicht. Zo strandde hij op een zeer ondankbare 4e plaats. Louis heeft al BK-podia op zijn palmares, dus we weten nu al dat hij volgend jaar terug voor de prijzen zal meedoen !
In dezelfde reeks ook Jelle Bicker die na een goeie start op een mooie positie in de wedstrijd lag. Hij kon nog enkele plaatsjes winnen maar moest in de slotfase zijn laatste metgezellen wel laten gaan. Voor Jelle was een 43e plaats toch de dichtste klassering ooit op een BK !
De junioren moesten wederom lang wachten voor het aan hen was. Charlotte Vandenlindenloof beet de spits af bij de meisjes. Als eerstejaars liet Charlotte in een sterke juniorenlichting zien dat men volgend seizoen zeker rekening met haar zal moeten houden, zij werd 18e.
Ward Leunckens was onze slotloper in de volgende juniorenreeks. Terwijl Tim Vandevelde hard moest werken om zijn zoveelste titel binnen te halen, vocht Ward zijn eigen strijd uit... Ook Ward mag met een 7e plaats als eerstejaars dromen van podium volgend jaar !
Alle uitslagen zijn te bekijken op de site van de CrossCup
In bijlage de tussenstand van de Winterspike met enkel nog enkele regionale crossen en het BK masters op het programma.

Bijlage: 

Afbeeldingen: 

Nieuwstype: