Beker van Vlaanderen masters : behoud, 1 overwinning en een wit konijn!

Een fijn verslag van Rob Thys :

De interclub voor masters: dat zijn gemengde ploegen, gemoedelijke sfeer én zien dat je met zo min mogelijk gekwetsten terug thuiskomt.
Ook dit jaar was het niet anders en dus trokken we zondag naar het historische (maar verre) Tongeren voor de strijd in landelijke 2B.

Er werd direct begonnen met verschillende kampnummers en zo zagen we Bruno met de kogel, Wim met de speer, Rob in het hoog en An in het verspringen de eerste punten vergaren.
Bruno stootte zijn 7,26 kg zware kogel naar 8m20 en scoorde daarmee als “meest ervaren” van alle deelnemers 5 punten.
Wim (de enige 400-meterloper tussen de brede werpers) wierp de speer 24,50 m ver en kreeg hiervoor ook 5 punten.
Rob sprong in afwezigheid van interclub-certitude Jan (veel beterschap Jan) naar 1m51 en 10 punten.
Iets verderop nam An het verspringen voor haar rekening en verdiende ze 8 punten met 3m76.

Het eerste loopnummer van de dag was de 100 m vrouwen. Hilde (als 1 van de weinige deelneemsters nog vlot met de startblokken) knalde naar 16.26 en 4 punten.
Bij de mannen haalde Rob tussen het hoogspringen door 12.46 en 10 punten.
De piste was bij deze opgewarmd voor de 800 m vrouwen met Tilly aan de start van de eerst van haar 3(!) afstanden van de dag. Met 2.38.29 zorgde ze voor 9 punten.

Nele liep een tactisch uitgekookte 1500 m en dat resulteerde in 5.50.39 en 8 punten. Opvallendste feit was daar de aanmoediging van onze 5000m-loper die de atletes de overdreven optimistische boodschap “geniet ervan” naar het hoofd slingerde.
Tom op de, door hem toch niet erg gewaardeerde, 1500 m zag na 2/3 wedstrijd even wat sterretjes maar had op het einde nog genoeg in de tank om een plaats op te schuiven: 4.54.27 en 4 punten. Later die dag knalde hij als vanouds op de aflossingen (zie onder).
Ondertussen keilde An, flirtend met de nul wegens iets te enthousiaste uitstap van de ring, haar discus naar 17m89 en 5 punten.
200 m vrouwen dan en Tilly met haar 2de nummer: 31.77 seconden en 8 punten later overschreed ze de finish, weliswaar en begrijpelijk “nog wat zuur van de 800”.
Uitkijken was het naar de 400 m mannen met Jacky in de snelste reeks. Hij spurtte naar een seizoensbeste en 11 punten in 54.62 en liet de jonkies geboren in de eighties zijn hielen zien.

De drukkende Limburgse hitte was geen bondgenoot voor de lange-afstandsnummers, maar toch blonk er 3000 meter lang een glimlach op Carolyn’s gezicht (heimwee naar het warme Texas?); 12.45.66 en 6 punten in de handtas.
Op de 3000 m mannen geen Abes-deelnemer wegens een lastminute-afzegging en dan denk je dat Filip de 3 km boven de 5 km zou verkiezen, maar niets was minder waar. Oprecht genietend dus draafde hij kilometer na kilometer in een strak en egaal tempo de piste rond, eindigde hij in 18.30.99 en verzamelde hij hiermee 4 punten.
Carine plante haar speer 8m61 ver en haalde 3 punten op; erg tevreden was ze hier niet mee maar aangezien elk punt telt, kan je nagaan dat we met 3 punten drie keer zo blij waren!
Interclub-debutant Gert zag veel jong en breed geweld naast hem staan aan de verspringstand; na een eerste verre doch ongeldige poging was het wat zoeken, maar uiteindelijk bereikte hij wel de 5m-grens en mocht hij zich opmaken voor drie resterende poging met de beste springers.
Net toen liep het mis en blesseerde hij zich aan de kuit, een masters-interclub zou geen masters-interclub zijn zonder 1 mankende atleet in het team, dus drukken we graag onze waardering uit voor Gert die deze taak opnam voor de ploeg. Een weekje platte rust moet volstaan om volgende week op het BK te schitteren. Vandaag haalde hij 5m00 en 7 punten.
Wat men in de politiek kan, kan men ook bij Abes en dus toverden de ploegkapiteins een wit konijn uit de hoed voor het kogelstoten bij de vrouwen. Leen trok voor het eerst een Abes-singlet aan en stootte de kogel (na 1 training van 10 minuten) 3m45 ver, goed voor 3 punten.
Bruno stapte tenslotte nogmaals het veld op, voor het discuswerpen ditmaal. 25m95 was zijn beste worp en dit leverde 7 punten op.
We geven nog de kanttekening mee dat alle masters vandaag, ongeacht hun leeftijd, met het gewicht van de seniores moesten werpen, kwestie van het een en ander te kunnen plaatsen, nietwaar.

Aan tussenstanden doorgeven doen we niet mee (de prijzen worden aan de meet verdeeld) maar voor de aflossingen stond het Abes-team rond de negende plaats, iets boven de spreekwoordelijke gevarenzone. Met 2 ploegen die forfait gaven waren er weliswaar geen ploegen die nog konden degraderen, maar op de koningsnummers van de interclubatletiek wil je altijd wat meer tonen. En zo geschiede: Hilde, An, Carolyn en Tilly spurtten met de stok naar 63.33 en 8 punten op de 4 x 100 m, mooi zo (en dan moeten we de dopingcontroles nog afwachten hé, remember Peking 2008).
De mannen 4 x 400 mochten de lange dag afsluiten en deden dit (ondertussen bijna naar gewoonte, opgelet hoogmoed komt voor je weet wel) met verve. Tom, Wim, Jacky en Rob benaderden hun scherpe clubrecord in 3.49.68, gaven alle andere ploegen het nakijken en schreven 13 punten bij op het conto.

Enkele persmomenten later en na het bijna volledig opnemen van de bestelling voor het frietkot reden we, moe maar voldaan (Uit: Den Groten Almanak Der Sportverslaggevingsclichés, 1951), richting Abes voor een verdiend natje en droogje.
Met een 9de plaats, enkele SR’s en PR’s en slechts 1 blessure kijken we nu al uit naar volgend jaar.

Dank aan de deelnemers, supporters, begeleiders, cake-bakkers en Kurt en Marleen voor een zeer aangename sportdag!

De uitslag is te bekijken op de site van ADD

Afbeeldingen: 

Nieuwstype: