Skip links

Beste clubleden en supporters, normaal gesproken zouden jullie je dansbenen aan het strekken zijn voor onze jaarlijkse kampioenenhuldiging tijdens de Nacht van Abes. Niets is echter wat het is dit jaar maar daarover hebben we nu ondertussen al wel genoeg gehoord.
Geen Nacht van Abes wil niet zeggen dat er geen kampioenen waren dit jaar. Onze jeugdatleten zijn bubbelsgewijs reeds gehuldigd in oktober, maar ook onze wedstrijdatleten vanaf cadet hebben sinds vorige winter hun beste beentje voor gezet.

Het Abes-bestuur heeft beslist om na dit uitzonderlijk winter- en zomerseizoen de volgende prestaties in de bloemetjes te zetten: eindstand Winterspike, eindstand Indoorspike, kampioenen op Belgisch, Vlaams en Provinciaal niveau en de atleten met indoorprestaties in de Belgische top tien van hun respectievelijke categorie. Omwille van het verkapte zomerseizoen wordt er dit jaar geen Zomerspike uitgereikt, de trofee mag een jaartje langer op de schoorsteen van de vorige winnaar blijven staan (Silke Daems, nvRT) en laten we voor 1 keer ook de Belgische outdoor top tien-lijsten buiten beschouwing.

We overlopen hieronder onze te lauweren atleten chronologisch van cadet t.e.m. master en eindigen met de link naar de eindstanden en top 10-lijsten.

Eerstejaarscadet Zoë haalde de 7de plaats in de Indoorspike en verdiende met haar 21 punten ook een Bronzen bonus. Hopelijk zijn er volgende zomer terug genoeg wedstrijden om haar cadettencarrière nog op te smukken met enkele PR’s.

Eerstejaarscadet Milan roerde zich meteen in zijn nieuwe categorie en werd Provinciaal polsstokkampioen. Hij strandde op 1 puntje van de winst in de Indoorspike, maar behaalde toch maar mooi een Gouden Bonus met 47 punten. Op de Belgische ranglijsten werd hij 5de in het hinkstap en 10de in het polsstok. We gaan hem de komende jaren nog vaak tegenkomen op het podium.

Ninte pakte in haar eerste cadettenjaar direct de derde plaats in de eindstand van de Winterspike, niet evident met de langere omlopen die ze voorgeschoteld kreeg. Ook in de zomer liet ze al mooie dingen zien op o.a. 800 m, dus dat belooft voor volgend jaar.

Werper Lucas kroonde zich tot Provinciaal indoorkampioen kogelstoten bij de cadetten en haalde zo een 6de plaats in de Indoorspike met 25 punten, goed voor de Bronzen Bonus.
Dat hij een nog betere discuswerper is bewees hij afgelopen zomer door het 26-jarig oude cadetten-clubrecord te verbeteren!

Scholier Fedde eindige zijn winterseizoen met een gedeelde derde plaats in de Indoorspike, 39 punten bezorgden hem een Zilveren Bonus. Op de Belgische top 10 ranking eindigde hij 4de in het hinkstapspringen.
Vermelden we zeker ook nog zijn succesvolle zomercampagne met onder meer een Vlaamse hordenmedaille en een lang nagejaagd clubrecord op de 110 m horden.

Door onder andere een Provinciale indoortitel in het hinkstapspringen werd  Silke onze laureaat van de Indoorspike (48 ptn. én Gouden Bonus), haar 2de  in 3 jaar. Met top tien-plaatsen in het hinkstap, hoog en op de 5kamp kwam ze de juniorescategorie meer dan overtuigend binnen. We kijken nu al uit naar haar prestaties  van komend seizoen.

Lennert, die zich afgelopen seizoen volledig op het hoogspringen heeft toegelegd, haalde een 7de plaats in de Belgische top tien tijdens het indoorseizoen. In de schaarse zomerwedstrijden die hij kon afwerken legde hij een mooie regelmaat in zijn sprongen. De 2-meter-grens wenkt zeker in zijn tweede jaar als junior.

Na twee keer winst, kaapte vaste crosswaarde Janne dit jaar de 2de plaats in de Winterspike weg. Haar overgang naar de juniorescategorie zat daar zeker voor iets tussen. Zoals voor zoveel eerstejaars, bieden deze prestaties toch meer dan goede perspectieven voor volgend seizoen.

Louis crosste zich afgelopen winter naar een 4de plaats in de Winterspike. In het korte zomerseizoen verbeterde hij zich in de 1500 meter waar nu de 4-minuten-grens zeer dichtbij komt. Louis gaan we bovendien vanaf nu nog vaker op de Abes-piste zien, omdat hij zich weer 100% door Carine laat begeleiden.

De winnaar van de Winterspike 2019-2020 is Ward! Hij was niet alleen de beste in ons veldloopcriterium, hij bezorgde Abes ook nog eens sinds heel lang een selectie op een internationaal kampioenschap. In Lissabon werd hij eerste Belg op het juniores-EK veldlopen. Ward nam ondertussen afscheid van onze club en gaat zijn carrière verder uitbouwen bij AC Lyra. We willen hem het allerbeste wensen en bedanken hem voor alle mooie prestaties die hij onder Edegemse vlag liet optekenen.

Senior Laurien behaalde een 7de plaats en Bronzen Bonus (21 ptn.) in de Indoorspike. Ze houdt de Abes-burcht recht bij de senioren dames in afwachting van het jonge geweld dat er zit aan te komen.

Bij de masters 40+ behaalde Rob een gedeelde 3de plaats in de Indoorspike. Ondermeer een winterse vijfkamp zette hem ook hoog op de ranglijsten in verschillende onderdelen in zijn categorie. Afgelopen zomer kwam er nog een Belgische titel op de 400 m horden bij.

Jacky stond na de winter op de 6de plaats in de Belgische top tien op de 400 meter 40+. Corona, maar meer nog de geboorte van zijn zoon, beletten hem om in de zomer veel wedstrijden te lopen, al maakte hij wel deel uit van het mastersteam dat derde werd op het BK 4 x 100 m. Als de slapeloze nachten wat minder worden zien we Jacky zeker terug aan de start van wedstrijden.

Joost (45+) wervelde deze winter door het veld en zag zijn sterke prestaties beloond met een vijfde plaats in de Winterspike. Al jaren is hij het boegbeeld van onze crossende masters; wie weet hervindt hij ooit nog zijn liefde voor de piste. In het masters-interclubteam is hij met zijn capaciteiten immers steevast gegarandeerd van zijn plaats.

De meeste onder ons kennen An als de gedreven trainster en jeugdcoördinator die onze florissante jeugdwerking mee ondersteunt, maar ook zij speldt vaak het startnumer op voor wedstrijdatletiek. Deze winter werd ze Belgisch kampioene hinkstap met 7m14, hiermee topte ze de Belgische ranglijst van deze discipline. In het verspringen werd ze de 3de atlete van het jaar.

Het was er even op wachten, maar de meest gelauwerde atleet van afgelopen jaar hebben we bewaard tot het einde. Gert (50+) werd zomaar even 3 x Belgisch kampioen: indoor verspringen (ook PK) en outdoor verspringen én hoog. Het hoogspringen had hij zich overigens tijdens de eerste lockdown maar eventjes zelf aangeleerd (bijgestaan door zijn zoons). Op de indoor-ranglijsten was hij primus in het ver en derde in het hinkstap. Gert heeft zich, na een jarenlange voetbalcarrière, enkele jaren geleden van supporter aan de zijlijn tot actief atleet omgeschoold en verzamelde sindsdien een aanzienlijke reeks titels en podiumplekken. Een inspiratie voor velen.

Zo eindigen we ons kampioenenoverzicht.
Proficiat aan alle gelauwerden, doe zo voort, wat het seizoen ons ook mag brengen.
Omwille van de aangepaste regels zijn er misschien hier en daar enkele prestaties onderbelicht gebleven, waarvoor onze excuses.
We vermelden dan ook graag nog met veel trots het nieuwe PR van Louie Leue op de 400 m (48.68) die als belofte de tweede snelste Abesser ooit op deze afstand werd en hiermee één van de meest opmerkelijke prestaties van afgelopen zomer afleverde. Deze en andere top-tien prestaties van benjamin t.e.m. master vindt u hier terug. Voer voor statistici en inspiratie voor alle atleten.
Bedankt aan alle medewerkers voor het rekenwerk en het bijhouden van de wedstrijden.

Als er 1 ding is dat we het afgelopen jaar hebben geleerd, dan is het wel dat een goede conditie de ziektekiemen (beter) weghoudt. Weer een onomstotelijk bewijs dat atletiek dé sport bij uitstek is. Aan alle atleten en trainers, blijf bezig! Aan alle sympathisanten en supporters, blijf ons volgen!

Foto’s Gert en Fedde Eyckmans via Johnny de Ceulaerde en Nadia Verhoft.